a

Održana javna tribina “Potreba za aktivizmom mladih”

U organizaciji Udruženja „Mir liberalnost akcija demokratija ideja“ sa skraćenim nazivom Udruženje „MLADI“ 11.02.2019.u prostorijama BKC-a Živinice je održana javna tribina na temu „Potreba za aktivizmom mladih“. Predavačica na ovu temu je bila profesorica Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli, Prof. dr. Dženeta Omerdić. Profesorica je u svom izlaganju podržala rad udruženja. Podržala je fokus ostvarivanja naših ciljeva kroz jačanje lokalnih zajednica, odnosno rad koji započinje u jedinicama lokalne samouprave jer se tu nalazi jedina suštinska demokratija.

Plava sala BKC-a

Između ostalog, profesorica se osvrnula na obrazovni sistem, relevantnost današnjih obrazovnih ustanova te probleme u fukcionisanju današnjeg obrazovnog sistema sa kojima se mladi susreću i sugerisala borbu za sebe, za prava mladih. Prof. Omerdić smatra da je problem u tome što su ljudi koji vrijede svjesno na margini dešavanja, ali isto tako vjeruje da su mladi „zadnji as u rukavu“ u borbi protiv degradacije društva, jer se promjena koja nam je potrebna sada nalazi u mladima i u lokalnom djelovanju. Time je pokazala iskrenu vjeru u made te poručila mladima da pokažu da su drugačiji, te da imaju jedinstvene ciljeve. 


Važno je napomenuti da su posjetioci tribine i članovi udruženja učestvovali u diskusiji sa profesoricom te je time prof. Omerdić ponovo pokazala profesionalizam, svoje umijeće predavanja, držanja pažnje odnosno zainteresovanosti onih koji je slušaju.

Share With: